11 Mayıs 2013 Cumartesi

BERNIE (2011) by RICHARD LINKLATER ***-



Richard Linklater’ın şimdilik sondan bir önceki filmi Bernie’nin Suçu Ne? (Bernie) daha önce birkaç kez ülkemizde gösterime sokulacağı duyurulmuş ancak son anda vazgeçilmiş bir yapım. Before Sunrise, Before Sunset, Waking Life, Kaset (Tape) ve A Scanner Darkly filmleriyle kendine has hayran kitlesi edinen Linklater filmini 1998 yılında Texas’ta bir dergide çıkan Skip Hollandsworth imzalı “Midnight in the Garden of East Texas” adlı makaleden yola çıkarak yazmış.

Texas Monthly’de çıkan habere göre küçük bir kasabada yaşayıp herkesin yardımına koşan Bernie Tiede bir gün kasabanın en zengin, en huysuz kadınını öldürür ve aylarca garajdaki dondurucuda saklar. 1996 yılında 81 yaşındayken öldürülen Marjorie Nugent adlı kadının katili olarak ömür boyu hapis cezasına çarptırılan Bernie kasabanın yaş ortalamasına bakınca genç sayılabilecek, yardımsever ve iyi niyetli bir adamdır. Cenaze evinde çalışır ve ölenlerin yakınlarına her türlü desteği sağlar. Tiyatro oyunları yönetir ve oynar. Herkesin ufak işlerine yardım eder ama asla karşılık beklemez. Dar gelirli olmasına rağmen kendinden çok etrafındakilere para harcar. Tüm kasaba onu melek olarak nitelendirir ama ne var ki o bir gün bir cinayet işler.


Richard Linklater filmi çekmeden önce Bernie Tiede ve kasaba sakinleriyle röportajlar yapmış. Üstüne, bunları filmi için oyunculara yeniden canlandırtmak gibi bir yöntem seçmiş. Böylece kurmaca filmini sahte belgesel niteliğinde röportajlarla zenginleştirmiş. Sonuç etkileyici. Bernie’nin Suçu Ne? hiçbir eksiği olmayan, çok başarılı bir film. Tek sorun, anlatılanların ilginizi çekmeme ihtimali.


Bernie’nin Suçu Ne? (Bernie)

Yönetmen: Richard Linklater

Senaryo: Richard Linklater (senaryo), Skip Hollandsworth (makale ve senaryo)

Oyuncular: Jack Black, Shirley MacLaine, Matthew McConaughey, Brady Coleman

Yapım: 2011 / ABD / 99 dakika

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

2023 - Kalan 6 Ay

Temmuz, on beş ay sonra spor salonlarına döndüğüm ve eğer bir kaza bela olmazsa, nasıl öleceğimi de öğrendiğim ay oldu. Bunun getirdiği duyg...