24 Mayıs 2010 Pazartesi

A NIGHTMARE ON ELM STREET (2010) by SAMUEL BAYER *-


Yeni bir Elm Sokağı filmi geldiğini ve Jerry Bruckheimer’in yapımcı koltuğunda oturduğunu duyduğumda çeyrek asırlık serinin görmediği-ihtiyaç duymadığı görsel efektlerle dolu, sert ama boş bir film izleyeceğimizi düşünmüş, yine de vasatlığa erişebilen fragmandan sonra kendimi boş umutlara bırakmıştım. Gösterime girdiği ilk gün, sadık bir hayranın yapması gerektiği gibi biletimi alıp koltuğa kuruldum.
Sıçratmaya odaklanmayan, ölçülü olduğu için beğendiğim bir açılış yaptı film. Efekte ve kana bulanmamış, son dönem şiddet pornosuna yüz vermeyecek gibi duran 2010 model Freddy, hoş jeneriğinin ardından serinin 1984 tarihli Wes Craven imzalı ilk filminin yeniden çevrimi olarak, hikâyeyi baştan kurmaya yöneldi. Burada düşülen ölümcül hata; yapımcıların, DVD kopyaları her yerde bulunabilen muhteşem-orijinal ilk filmi yok sayıp seyirciyi de konudan habersiz zanneden bir yeniden çevrim yapmanın yersiz olduğunu fark etmemiş olmaları. Hiç kimse bu yeni filme Krueger’ın suçlu mu yoksa masum mu olduğu hakkındaki evrenin sırrı mertebesinde bulunan soruya cevap almak için gitmiyor. Film, tüm ayrıntıları bilinen efsanenin çıkış noktasını allayıp pullamak yerine yaratıcı rüya sahnelerine ve orijinal yapıtı başarılı kılan derinlikleri anlamaya yönelseydi, belki bir şansı olabilirdi.
45 yaşındaki klip yönetmeni Samuel Bayer’e teslim edilen film, yönetmenin ilk uzun metrajı. Todd Field filmi Little Children(2006) ile yeteneğini ilan eden ve sübyancı performansıyla Oscar adaylığı kapan Jackie Earle Haley ise bu filmde vazgeçilmez Krueger Robert Englund’a kıyasla başarısız. Yapılan Krueger makyajı, gerçekten yanmış bir deriye benzesin diye uğraşılmış ancak fazla iyi olmak, bu seriye kötü gelen bir şey. Haley’i seçerken “sübyancı rolünü kime oynatabiliriz, dur bakalım bu tarz bir rolü daha önce başarıyla oynamış kim var, tamam hadi bu olsun” mantıksızlığıyla hareket ettikleri belli olan yaratıcı ekibin karakteri hiç anlamamakla birlikte, perdede göründüğü 2-3 dakikalık makyajsız sürenin çoğunu da koşarak geçirdiği için performansı havada kalan aktörün kariyerine zarar verdiklerinden haberleri olmasa gerek.
Haley’in Freddy Krueger’ı ne orijinal filmdeki kadar korkutucu ne de takip eden filmlerdeki gibi şovmen. Arada, silik, herhangi bir figür gibi.
Filmin tek ele gelir yanı ise uykuya direnen gençlerin mikro-dalmalar yaşamaları fikri. Değerlendirilememiş olsa da.

1 yorum:

  1. hayret ilk kez yorumlarına tamamen katılıyorum :) ama freedy benim çocukluğumun uyku düşmanı görcem endişesiyle uykusuz çok gece geçirmişimdir

    YanıtlaSil

2023 - Kalan 6 Ay

Temmuz, on beş ay sonra spor salonlarına döndüğüm ve eğer bir kaza bela olmazsa, nasıl öleceğimi de öğrendiğim ay oldu. Bunun getirdiği duyg...