29 Aralık 2010 Çarşamba

A SINGLE MAN (2009) by TOM FORD ***-



Gucci’yi Gucci yapan büyük modacı Tom Ford’un yazar ve yönetmen olarak ilk sinema denemesi Tek Başına Bir Adam; beklendiği üzere bir eşcinsel filmi. Beklenmedik olansa, pek de yüksek sanatsal çizgide ilerlemeyen bu alt tür içerisinde üst düzey olması.

Christopher Isherwood’un romanını David Scearce ile birlikte uyarlayan Tom Ford, öngörülemeyen bir başarıya imza atıp 2009 yılında adından çokça söz ettirdi. Colin Firth’ü üzerine yapışan İngiliz asilzade rollerinden kurtarıp ne kadar iyi bir oyuncu olduğunu hatırlatan film, Julianne Moore’a kısa ama akılda kalıcı bir yan rol de bahşediyor.



Baştan sona Ford’un modacı yanını yansıtan; güzel evler, şık kıyafet ve aksesuarlarla bezeli yapım tasarımı, birinci sınıf görüntü yönetimi ile tamamlanıp A Single Man’in dönem filmi de olmanın altından başarıyla kalkmasını sağlıyor.

On altı yıllık sevgilisini bir trafik kazasında kaybeden orta yaşlı bir profesörün intihar etmeye karar verdikten sonra yaşadığı son günü anlatan senaryo, daha önce hem heteroseksüel hem de homoseksüel sinemacılar tarafından defalarca işlenmiş bu temayı özgün kalarak aktarıyor. Başkarakterinin her benzer filmde her benzer karakterin başına gelenleri yaşamasına rağmen farklı tepkiler vermesi sayesinde bunu başaran öykü, finalini de beklenen sonun beklenmedik geliş şekliyle unutulmaz kılıyor.



İçki dükkânının önünde, Julianne Moore’un evinde halının üzerinde ve Colin Firth’ün yatağında yakalanan kimi çerçeveler, sinema tarihinin unutulmazları arasına girmeyi başaracak güzellikte. Tom Ford’un yaratıcı gücü, sinema dünyasına çok özel bir film kazandırmış.

1 yorum:

2023 - Kalan 6 Ay

Temmuz, on beş ay sonra spor salonlarına döndüğüm ve eğer bir kaza bela olmazsa, nasıl öleceğimi de öğrendiğim ay oldu. Bunun getirdiği duyg...