9 Ağustos 2013 Cuma

RED 2 (2013) by DEAN PARISOT ***-


"Red 2" filminin eleştirisini "Aylardır Kimseyi Öldürmedin Frank!" başlığıyla Antrakt Sinema Gazetesi'nin 02 Ağustos 2013 Cuma günü yayınlanan sayısı için yazdım. İnternet üzerinden tamamını okumak için buraya tıklayın.



Kariyerine Breaking Bad dizisinin yaratıcısı Vince Gilligan’ın senaryosundan çektiği Home Fries ile başlayan Dean Parisot, çoğunlukla televizyon için çalışan bir yönetmen. Şimdilik en büyük sinema başarısı Dick ve Jane İşbaşında (Fun with Dick and Jane) olan Parisot, karışık eleştiriler alan Red serisini Robert Schwentke’den devraldı.

Aksiyon filmlerinin çoğunlukla kendilerini fazla ciddiye almasına ve havalı görünmeye çalışan başkarakterlerine aşinayız. Bazen esas oğlanın yanına maceranın tonunu yumuşatacak bir yan karakter konsa da, bu çaba nadiren işler. Ajan komedileri ise başta James Bond serisi olmak üzere türün ciddiyeti komik olmaya başlamış yapıtlarını kendilerine malzeme yapar ve güldürmek için her yolu denerken aksiyonu ıskalar. Nadide örnekler yok değil elbette ama üç aşağı beş yukarı barışmayan iki türdür komedi ve aksiyon. 

Bu hafta gösterime giren Red 2'nin en büyük meziyeti incelikle çekilmiş aksiyon sahnelerini sıralarken, arada kahkahalarla güldürmesi. Filmdeki eğlencenin bel kemiği ise Mary-Louise Parker'ın canlandırdığı Sarah. Heyecan yaşamak isteyen iyi kalpli orta yaşlı ev kızı rastlanmamış fikir değil ancak Parker sayesinde Sarah ağzından her çıkana güldüren, sevimli, akılda kalıcı bir karaktere dönüşmüş. Bruce Willis onu tehlikeden uzak tutmak istedikçe daha da olayların içine girişi, duygusal bağ oluşmasını sağlamış. Böylece hem sevdiğimiz, hem her yaptığına güldüğümüz bir karakter yaratılmış.

John Malkovich her daim başarıyla canlandırdığı rollere gerçek hayattaki rafine kişiliğini yansıtmasıyla bilinir. Ancak bu kez saçı başı dağınık, yaşlandığını belli eden bakımsız bir adamı oynuyor. Onu böyle "rahat" görmek çok zevkli. Ve muhteşem Helen Mirren. Göründüğü her sahnede ışığıyla göz kamaştırıyor ve Oscar aldığı Kraliçe (The Queen) filmine yapılan esprili gönderme şahane.

Red 2 izleyeni dünyanın dört bir yanında götüren, aksiyonla eğlenceyi mükemmel dozlarla harmanlamış, kaliteli bir yapım. Kilit rollerde karşımıza çıkardığı Anthony Hopkins, Catherine Zeta-Jones, Byung-hun Lee ve Neal McDonough yapıma çok şey katmış. Beklenmedik şekilde 2013 yazının en eğlenceli filmi şimdilik bu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

2023 - Kalan 6 Ay

Temmuz, on beş ay sonra spor salonlarına döndüğüm ve eğer bir kaza bela olmazsa, nasıl öleceğimi de öğrendiğim ay oldu. Bunun getirdiği duyg...