9 Ağustos 2013 Cuma

THE SMURFS 2 (2013) by RAJA GOSNELL **


"The Smurfs 2/Şirinler 2" filminin eleştirisini "Üçüncü boyuta Şirinleyelim!" başlığıyla Antrakt Sinema Gazetesi'nin 02 Ağustos 2013 Cuma günü yayınlanan sayısı için yazdım. İnternet üzerinden tamamını okumak için buraya tıklayın.



Üçüncü boyuta Şirinleyelim!


Şirinler 2; Belçikalı çizer Peyo’nun (Pierre Culliford) meşhur eserinden uyarlanmış, gerçek insanlarla animasyon karakterleri yan yana getiren, üç boyutlu, hareketli bir Paris macerası.


Gargamel tarafından Şirinler’i ele geçirmek amacıyla yaratılan Şirine, Şirin Baba’nın büyüsüyle gerçek bir Şirin’e dönüşmüştür. Bilindiği üzere Şirin demek; iyilik, sadakat ve mutluluk demektir. Yıllar sonra doğum günü unutuldu sanan Şirine Gargamel'in yaratıp Haylaz adı verdiği iki sahte Şirin tarafından Paris'e kaçırılınca kurtarma macerası başlar.


Nerede olduğu bilinmeyen ve bulunamayan Şirin Köyü'nde geçer normalde bu sevimli kahramanların maceraları. Ancak bu durum yüksek bütçeli Hollywood filmleri için riskli görünmüş olacak ki, olaylar ilk filmde New York’a taşınmıştı, bu kez mekân Paris. The Simpsons seslendirme kadrosundan Hank Azaria tarafından canlandırılan Gargamel günümüz dünyasında büyücü değil illüzyonist olarak tanınmaktadır ve şöhretlidir. Şirin özüyle yaptığı büyüleri göz aldatmacası sanan insanlar ona hayrandır. Şatafatlı yaşamını sürdürmesi için daha fazla öze sahip olması gereken Gargamel'in hayali ise her zamanki gibi Şirinler’i ele geçirmektir. Ancak bu kez Şirinler’in ardından dünyaya hükmetme hayalleri de kurar. 


Şirinler 2'de günümüz dünyasına adapte edilen tek karakter Gargamel değil. Bahtsız kedisi Azman tablet bilgisayar sahibi ve sosyal ağları kullanabilen bir canlıya evrilmiş. Huysuz Şirin'in pozitif olma kaygıları var, Güçlü Şirin'in modern bir sakalı. İki binli yılların popüler kelimeleri filmin her yerinde. Şirinler’i yakalama planını dokunmatik ekranla yapan Gargamel fikri bana lüzumsuz geldi açıkçası. Şirinler evreninde çocuklar için tüm zamanlara uygun o kadar çok güzel mesaj var ki, bu tarz ekleme güncellemeler faydadan çok zarar veriyor.


Film 105 dakikalık kendini fazlasıyla hissettiren süresi ve 3D gözlük takma zorunluluğuyla da eski dostlarını görmek için perdenin karşısına kurulanların tadını kaçırabilir. Çünkü gerçek mekânlara başarıyla eklenmiş pırıl pırıl animasyon karakterler, üç boyutlu gösterim arzusuyla bir kaç ton karanlığa mahkûm edilmiş. Üstelik 3D, görmeyenler için Paris'i daha da çok merak ettiren, filmin bütününe yayılmış reklam kokusuna varan şehir kullanımının görkemini maskelemiş.


Şirin Baba, Şirine, Huysuz, Sakar ve Süslü'yü özlediyseniz, mirasına fazla ihanet etmeyen bu kalburüstü film vizyonda sizi bekliyor. Tüm Şirinler’i ve Şirin Köyü'nü görmek, zamana meydan okuyan kahramanları eski tadında hatırlamak isteyenler televizyon dizisinin eski bölümlerine yönelebilir.


SERKAN ÇELLİK

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

2023 - Kalan 6 Ay

Temmuz, on beş ay sonra spor salonlarına döndüğüm ve eğer bir kaza bela olmazsa, nasıl öleceğimi de öğrendiğim ay oldu. Bunun getirdiği duyg...