19 Temmuz 2010 Pazartesi

AN EDUCATION (2009) by LONE SCHERIG *-


Oxford’a gitmek isteyen, sanatla ilgilenen 16 yaşındaki lise öğrencisi kızımızın evden çıkmayan ve sadece kızının eğitimi üzerine kafa yoruyormuş gibi görünen despot bir babası ve o babaya bel bağlamış ev hanımı bir annesi vardır. Yaşıtları daha sevgili kavramından habersizken bizim kızımız erkek arkadaşını ailesiyle tanışması için çay partisine çağırır ama elbette işler yolunda gitmez. Yağmurlu bir günde kızımızın çellosunun ıslanmasına dayanamayan orta yaşlı oldukça zengin ve iyi görünümlü bir adam, özel üretim arabasıyla ona yaklaşır. Kızı kendi imkânlarıyla asla gidemeyeceği bir konsere davet eder; kız yanlarındaki, adamın arkadaşı çiftin aptal sarışın kadın tarafına yaşına rağmen bildikleriyle müthiş bir tezat oluşturur. Elbette sarışınımızın da masum liseli kızımıza öğreteceği kadınlık dersleri vardır. Böylece her şeyin olması gerektiği gibi fakat olmaması gereken bir hızla gerçekleştiği inorganik senaryo yapısı tüm rahatsız ediciliği ile karşımızda kurulur. Kızımız lüks lokantadan 23.35’te eve döndüğünde 19.00’da biten yemeklerinin bulaşığını yıkamaya devam eden annesi elbette mutfakta hazır beklemektedir. Onun gibi olmamaya karar veren Jenny mutfaktan çıkarken aslında babasının ona inşa ettiği kutudan çıkmaktadır.
Yılın En İyi Filmi, En İyi Uyarlama Senaryosu ve En İyi Kadın Oyuncusu dallarında Oscar adayı olmayı başarmış ama çok şükür alamamış bu sıkıcı İngiliz dersi kızların okumalarının ve kendi ayakları üzerinde durmalarının önemi üzerine gibi duran, memur zihniyetini ve geri kafalı aileleri karikatürleştirirken karşısına konuşlandırdığı bohem hayatı fırsatçılıkla özdeşleştiren, ne anlatmaya çalışsa eline yüzüne bulaştıran kötü bir film.

1 yorum:

  1. cok haklısın bı boku anlatmayı becerememıs sacmalamıs bırakmıs fılmı kız hersey yapıo takılıo hayat ona guzel sonra hoooop oxforda giriyor insanın bsg dıye bagırası gelıyor fılmde olaylar klışe neyın nezman olacagını bılerek ızledim resmen yonetmenı ve filmini siddetle kınıyor yeşilçam sinemasına boyle filmleri birdaha getırmemesı ıcın uyarıyorum :)

    YanıtlaSil

2023 - Kalan 6 Ay

Temmuz, on beş ay sonra spor salonlarına döndüğüm ve eğer bir kaza bela olmazsa, nasıl öleceğimi de öğrendiğim ay oldu. Bunun getirdiği duyg...