16 Ağustos 2010 Pazartesi

BRIGHT STAR (2009) by JANE CAMPION ***


Kostüm tasarımı dalında aldığı Oscar adaylığı ve Cannes’de Altın Palmiye için yarışması dışında Jane Campion’un altı yıl sonra çektiği ilk uzun metraj olarak dikkat çeken Parlak Yıldız; 1818 Londra’sında Hampstead köyünde geçen umutsuz bir aşk öyküsü. 25 yaşında evinden çok uzaklarda, İtalya’da yaşamını yitiren şair John Keats’in gerçek hayatını anlatan yapım Andrew Motion’un Keats adlı biyografisinden uyarlandı. Keats’in yaşamının son üç yılına ve bu süreçte gerçekleşen Endymion kitabının çıkışına, kardeşini kaybedişine ve Fanny Brawne’te âşık olmasına odaklanan senaryo; yazarın parasızlık yüzünden tedavi göremediğini, evlenemediğini ve anlaşılamadan öldüğünü vurguluyor.
Bir şairi anlattığı için olsa gerek Campion filmini şiirlerle sürüklüyor. Başarılı sayılabilecek oyuncuların ağızlarından dökülen dizeler kırsaldan başka unsur içermeyen zamanın Londra’sında rengârenk çiçekler ve ilginç kostümlerle destekleniyor. Acelesi olmayan, içten ama tutkulu bir aşk hikâyesi ise tüm bunları kaplıyor.
Birinci sınıf yönetmenliği ve kostümleri için ya da Keats’i seviyorsanız izlenebilecek ancak duyduklarınızdan sonra beklentinizi karşılayamayacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

2023 - Kalan 6 Ay

Temmuz, on beş ay sonra spor salonlarına döndüğüm ve eğer bir kaza bela olmazsa, nasıl öleceğimi de öğrendiğim ay oldu. Bunun getirdiği duyg...