17 Ekim 2010 Pazar

VAVİEN (2009) by DURUL TAYLAN-YAĞMUR TAYLAN ***



Birçok eleştirmen için 2009 yılının en iyi Türk filmi olan Vavien; başrol oyuncularının Avrupa Yakası dizisindeki popülaritelerine sırtını dayamayan, ancak dizinin bitişinden çok kısa süre sonra çekildiği için algılama güçlüklerine kurban gidebilecek bir gösterim tarihine sahipti.

Tokat’ta yaşayan bir ailenin ufak problemlerine odaklanan senaryoda başrol oyuncusu Engin Günaydın’ın imzası var. Sıklıkla Coen Kardeşlerin kara filmlerine benzetilen yapımın söz konusu benzerlikleri yönetmen tercihleri ile sınırlı. Oysa vasat yönetmenliğin ayak uydurmaya çalıştığı orijinal senaryo ve başarılı oyuncular bu tarz benzetmelerden daha fazla övgüyü hak ediyor.



Hikâyesi ile ilgili ne kadar az şey bilirseniz sizi o kadar çok mutlu edebilecek filmlerden Vavien. O nedenle içinde olanlardan bahsetmenin lüzumu yok.



Gökhan Tiryaki’nin görüntü yönetmenliği ile baltaladığı atmosferine çabucak kendinizi kaptırabileceğiniz Vavien, ne mutlaka izlenmesi gereken ne de göz ardı edilebilecek bir film. Engin Günaydın’ın yaşanmadan yazılamayacak ayrıntılarla donattığı çok özel senaryosu ise filmden bağımsız da olsa okunmayı hak eden bir metin, orası kesin.

4 yorum:

  1. İyi bir film..görüntü yönetmeni bence çok başarılı ,acaip senaryolardan bişey çıkaramayan yönetmenlere inat ,,süper bir film çıkmış

    YanıtlaSil
  2. evet başkaları da söyledi bunu. Benim izlediğim kopyada bir sorun olduğunu düşünmeye başladım. Gökhan Tiryaki'den daha iyisini beklerdim çünkü.

    YanıtlaSil
  3. İyi zaten ,,sinemada seyretsen farkı anlardın..

    YanıtlaSil
  4. Yaşadığım yerde gösterime girmediği için sinemada izleyemedim.

    YanıtlaSil

2023 - Kalan 6 Ay

Temmuz, on beş ay sonra spor salonlarına döndüğüm ve eğer bir kaza bela olmazsa, nasıl öleceğimi de öğrendiğim ay oldu. Bunun getirdiği duyg...