7 Ocak 2011 Cuma

BURIED (2010) by RODRIGO CORTES ***-


Bir adam, çalan telefonun sesiyle, toprağa gömülmüş eski bir tahta tabutun içinde tek başına uyanır. Yanında kendisine ait olmayan bu cep telefonu dışında bir çakmak ve bir kalem vardır.

Ortak yönetmen olarak bir uzun metraj, bir de kısa film sahibi senarist yönetmen Chris Sparling’in çoğu genç sinemacının hayali olan ‘kısıtlı bütçeyle çok iyi film çekme’ fantezisine cesaretlendirici katkılar sağlayan senaryosu “Buried”; İspanyol yönetmen Rodrigo Cortes’in ellerinde heyecan dolu bir filme dönüşmüş.

Variety dergisinin “takip edilmesi gereken 10 genç yönetmen” arasına koyduğu, Sinema dergisinin Ocak 2011 sayısında “Adam Olacak Çocuk” ilan ettiği 37 yaşındaki Rodrigo Cortes, hem seyirciyi hem de eleştirmenleri memnun etmeyi başarıyor.

İkinci uzun metrajlı filmini İngilizce çekerek kendinden ne kadar emin olduğunun ilk sinyalini veren Cortes; bununla beraber ancak David Fincher gibi yönetmenlerin cesaret edebileceği bir formüle sıkıştırmış kendini.

Tek mekânda, tek oyuncuyla, karakterin etrafı aydınlatmak için kullandığı ışıkla film çekme cesaretini gösteren yönetmen; ne geriye dönüşlerle süreyi doldurmaya ne de etkiyi artırmak için başkahramanın elemle bekleyen ailesini ya da kurtarma ekiplerinin faaliyetlerini göstermeye yelteniyor. Kamerasını oyuncusundan hiç ayırmadan istediği bütün duyguları yakalamayı başarıyor.



Senaryonun yardımıyla birden fazla ışık kaynağını aralıklı dönüşümlerle kullanan film, tüm kısıtlamalarına rağmen görsel anlamda doyurucu olmayı başarıyor.

188 cm.lik Ryan Reynolds’u ufacık tahta bir tabuta sıkıştıran yönetmen, mekânı geniş bulmuş olacak ki; filmin ilerleyen dakikalarında gittikçe küçültmeye de devam ediyor.

Üstelik bu durumu saçma bir fanteziye değil, günümüz gerçeklerine bağlıyor. Finale yakın gerçekleşen bir telefon görüşmesi sayesinde ABD’de özel sektörün nasıl bir kapitalist canavar olduğunu çoğu uzun metraj belgeselden daha vurucu dile getiriyor.



Gişede aradığını bulamasa da zamanla elden ele yayılıp hayran kitlesini genişleteceği mutlak olan filmi sinemada göremeyenlerin atmosferden etkilenmeleri için geniş ekran ve karanlık bir oda şart.

2 yorum:

  1. sinemada veya karanlık odada değil 22inc bi ekranda ışıkta seyrettim ama filmin sonuna doğru kendimi bende o tabutun içinde hissettim desem yalan olmaz. çok etkiledi beni özellikle bu ara panik ve nefes alma sorunu yaşarken.... sendende böyle etkileyici filmler bekliyoruz :)

    YanıtlaSil

2023 - Kalan 6 Ay

Temmuz, on beş ay sonra spor salonlarına döndüğüm ve eğer bir kaza bela olmazsa, nasıl öleceğimi de öğrendiğim ay oldu. Bunun getirdiği duyg...