5 Ağustos 2011 Cuma

BATTLE LOS ANGELES (2011) by JONATHAN LIEBESMAN **


John Travolta'lı Simon West filmi "The General's Daughter/Generalin Kızı"ndan tanıdığımız Christopher Bertolini imzalı senaryodan Sony çatısı altında Jonathan Liebesman tarafından çekilen "Battle Los Angeles/Dünya İstilası: Los Angeles Savaşı" bu yılın ilk büyük yapımlarından biriydi. Aaron Eckhart ve Michelle Rodriguez'li kadrosuyla açılış haftasında 70 milyon dolarlık bütçesinin yarısını çıkaran film toplam gişesiyle hayal kırıklığı yaratmıştı.

12 Ağustos 2011 günü uzaylıların dünyayı su için ele geçirme savaşını anlatan "Battle Los Angeles/Dünya İstilası: Los Angeles Savaşı" adından da anlaşılacağı üzere savaşın Amerika kısmını anlatıp, Roland Emmerich aşırılıklarına kaçmadan, diğer ülkelerde yaşananları televizyon ve radyo haberleriyle duyuruyor.

Saldırının 24 saat öncesinde karakterleri tanıtmaya girişiyor film. Emekliliğini istemiş, son görevi hariç mükemmel bir üstçavuş, düğünü için çiçek seçen bir taze damat, hamile karısının göbeğini öpüp evden çıkan direk erkek ve kardeşinin mezarını ziyaret eden doğuştan askerin yer aldığı ana kadroyla tanışınca hala izlemekten vazgeçmediysek çok geçmeden aksiyonun içine çekiliyoruz. 10 yıl öncesinin Oscar'lı Ridley Scott filmi "Black Hawk Dawn/Kara Şahin Düştü"nün yeniden çevrimi diyebileceğimiz aksiyon sahneleri uzaylı filmlerinden çok zombi külliyatına yakın duruyor. Düşmanın ele geçirdiği bölgeye girip sağ kalan sivilleri kurtarmakla görevli ekibin yıkık şehirde hayatta kalmaya çalıştığı, binaları kale gibi kullandığı sekanslar onlarca zombi filminden ve başarılı televizyon dizisi "The Walking Dead"den çorlanmış.


Filmin gerçekten çok kaliteli bir işçiliğe sahip olduğunu teslim etmek gerek. Özel efektler, detaylı setler, ses tasarımı ve yakın plan çekimlerin bütünü gerçekçi. Geniş coğrafyasına rağmen yapay göründüğü tek sahne yok. Teknik ekibin bu başarısına senarist ve yönetmen ne yazık ki dahil olamamış. Amerika propagandasının ve kusturucu milliyetçiliğin yerli yerinde olduğunu söylemek bile lüzumsuz ama Jonathan Liebesman'ın bazen bize nerede olduğumuzu unutturan savrukluğu affedilemez. Beş yıl önce kotardığı "The Texas Chainsaw Massacre: The Beginning/Teksas Katliamı: Başlangıç"ta çok daha iyiydi. Büyük çaplı bu filmin tam olarak altından kalkamamış.

Aaron Eckhart bu tarz filmlerin prototip başrol suratını aynen devam ettirmiş. Michelle Rodriguez ise kendi rol seçimlerinin parodisine soyunmuş diyebiliriz.

Oldukça kaliteli olmasına rağmen duygusuz ve ilginçlikten uzak bir Hollywood aksiyonu. Adı bile zor hatırlanacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

2023 - Kalan 6 Ay

Temmuz, on beş ay sonra spor salonlarına döndüğüm ve eğer bir kaza bela olmazsa, nasıl öleceğimi de öğrendiğim ay oldu. Bunun getirdiği duyg...