18 Şubat 2011 Cuma

7 KOCALI HÜRMÜZ (2009) by EZEL AKAY *


Neredesin Firuze(2004) ile sinema dünyasına eğlenceli bir giriş yapan reklamcı Ezel Akay, aldığı olumlu eleştiriler ve kendine güveni sonucunda iki yıl sonra Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü?(2006) isimli iddialı bir projeye imza attı. İlk filmi sevenler sinemaya koştular ancak genel bir hayal kırıklığı ile salonları terk ettiler. Bunu ses bandındaki problemlere bağlayan yapımcı firma yenilenmiş kopyalarla filmi yeniden gösterime soktuysa da herkesin ağzında kekremsi bir tat kaldı. Beyazıt Öztürk ve Haluk Bilginer’in varlığına, Bursa’nın Orhaneli ilçesinde kurulan devasa setlere ve hummalı reklam çalışmasına rağmen film tutmadı.

Üç yıl sonra Ezel Akay daha da iddialı döndü. Kendini yönetmen yerine hikâye anlatıcısı olarak tanımlayan ve Ezop mahlasıyla anılmak isteyen Akay; projesini Türk sinemasının ve televizyonunun yıldızlarıyla doldurdu. Tüm zamanların beğenilen oyuncularından Haluk Bilginer, Erkan Can, Müjdat Gezen, Halit Akçatepe, Erol Günaydın, Zihni Göktay’ın yanı sıra son dönemin seyircisi olan isimleri Nurgül Yeşilçay, Mehmet Ali Alabora, Cengiz Küçükayvaz ve hatta o yılın flaş isimleri Gülse Birsel, Sarp Apak ve Öner Erkan aynı filmde yer aldı. Yine kocaman setler kuruldu, büyük paralar harcandı ve bunlar her fırsatta dile getirildi.

Ezel Akay üçüncü uzun metrajını 19.yüzyılın sonlarında İstanbul’un Taşkasap semtinde eşinin ölümünün ardından kocaman bir konakta yalnız yaşayan Hürmüz isimli kadının altı kocayla aynı anda evli olmasına rağmen yedinciye âşık olması sonucu gelişen komik olayların anlatıldığı Sadık Şendil’in “7 Kocalı Hürmüz” isimli ünlü tiyatro oyunundan beyazperdeye uyarladı.

İlk perde Nurgül Yeşilçay’ın hayat verdiği Hürmüz’ün kocalarını tanımakla geçiyor. Perdedeki herkesin ağzı bozuk, herkes sürekli seksten bahsediyor. Elbette bununla ilgili problemimiz yok ancak üslup o denli bayağı, espriler o kadar kalitesiz ki; güldürmekten çok uzağa düşüyor, rahatsız edici oluyorlar.

Bir film boyunca kaç kez erkek cinsel organı kastedilerek kuş benzetmesi yapılabilir, “7 Kocalı Hürmüz” rekor denemesine soyunmuş görünüyor. Kuş esprileri tükendiği anda Eddie Murphy’li The Nutty Professor(1996) ve devam filmine rahmet okutan gaz çıkarma sahneleri başlıyor. Aklı başında görünen onlarca insanın elinden çıkan filmin yapım süreci boyunca kimsenin “biraz abartmadık mı” dememiş olması düşündürücü.

İkinci perde kocaların aynı anda eve gelmesi sonucu konakta köşe kapmaca oynanmasını anlatmaya çalışıyor. Ezel Akay’ın ne yazık ki düzgün kotaramadığı bu kısım da herhangi bir durum komedisi dizisinden daha başarılı olamıyor. Senaryo buradaki dinamiklere eğlenceli veya yaratıcı çözümler bulamıyor.

Ezel Akay’ın filmi üç müzikli sahne içeriyor. Biri başta, diğeri ortada ve sonuncusu finalde. Bunlar korkak sahneler ve başlama şekilleri “hadi kalkıp dans edelim” tadında olduğundan, filme müzikal türünde demek doğru değil.

Müzikli sahnelerden ilk ikisi kamera karşısında şarkı söylenmesinden öteye gidemese de üçüncü ve sonuncusu belli bir düzey tutturuyor. Ama o sahneyi görmek için yaklaşık iki saatlik filmi izlemek yerine filmin “Yalnız Kullar” şarkısına çekilen videoyu görüp aynı zevki almanız mümkün.

İki tane artısı var “7 Kocalı Hürmüz” filminin. Biri Öner Erkan’ın oyunculuğu, diğeri sektöre “bakın nasıl oluyor” diyen setleri. Filmi kurtarmaya yetmese de.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

2023 - Kalan 6 Ay

Temmuz, on beş ay sonra spor salonlarına döndüğüm ve eğer bir kaza bela olmazsa, nasıl öleceğimi de öğrendiğim ay oldu. Bunun getirdiği duyg...