25 Aralık 2009 Cuma

AWAY WE GO (2009) by SAM MENDES **


Sam Mendes’in geniş dağıtımı ve uluslar arası tanıtımı yapılmayan ilk ve en küçük filmi Away We Go’dan haberiniz bile olmaması muhtemel. Geçen yıl Revolutionary Road(2008) ile büyük bir başarıya imza atan American Beauty(1999)’nin Oscar’lı ve gerçekten yetenekli yönetmeninden bahsediyoruz. Vendela Vida ve Dave Eggers çiftinin kaleme aldığı ilk senaryoda Mendes’in ne bulup da çekmek istediğini anlamak güç. Hatta Dave Eggers’ın yedi yıldır beklenen henüz ülkemizde vizyona çıkmamış Spike Jonze filmi Where The Wild Thing Are(2009)’da da imzası oluşu bu filmi gördükten sonra insanı korkutuyor.
Mükemmel bir sıradanlığa sahip Verona ve Burt çiftinin bebek sahibi olacaklarını öğrenmeleri ile başlayan film, çiftin çocukları ile birlikte yaşayacak bir yer seçmek için ülkeyi dolaşmalarını konu ederken bize çeşitli ebeveyn-çocuk ilişkileri sergiliyor. İlk saati boyunca başkarakterlerini birbirlerini çok sevdikleri bilgisi dışında hiç tanıtmadan kaçık ailelerin çocuklarına yaptıkları üzerinden gayet doğrusal ve yapay bir ilerleyiş sunan senaryo hiçbir orijinalitesi bulunmayan yan karakterlerine başka filmlerden ezberletilmiş cümleler söyletmekten öteye gidemiyor. Son düzlükte “herkes uçmuş, yalnız bir normaliz” sonucuna varan çiftimiz sevgi gösterileri içerisinde birkaç anekdot anlatıp kendilerini tanıtır gibi yaptıktan sonra huzurlarımızdan ayrılıyorlar. Ekranın yarısını kaplayan Directed by Sam Mendes yazısının bu kadar büyük yazılma sebebi kuşkusuz filmi izleyen kimsenin buna inanmak istemeyecek oluşu. Hatta başka bir Sam Mendes daha mı var diye internette biraz araştırdım ama hayır. Bu bize Road to Perdition(2002)’ı sunan adam.

4 yorum:

  1. Bu filme haksızlık ediyisin Serkannnn! çok seviyirim ben.. Çetin

    YanıtlaSil
  2. karşı yazını bekliyorum o zaman. yönetmenin alametifarikasını bu filmde göremedim ben :)

    YanıtlaSil
  3. âlametifarikası yoksa bile şu dünyada modern yaşamın dayattığı mutlu birliktelikler, evlilikler üzerine diyecekleri var.. hayatı sebebsiz yere olumlama talihsizliğine düşmediği gibi evin denize açılan kapısında oturup manzarayı izlemek gibi sayısız esbab-ı mucibesi var...hem Revolutionary Road filminden sonra böyle bir filme imza atması da yeterince manidar değil mi anlattıkları mevzular bakımından?..orada altına dinamit döşenmiş dışı süslü içi boş konformist yaşam tarzına alternatif bir yol sunmuş olmuyor mu böyleliklen? diye soruyorum sana.. Çetin

    YanıtlaSil
  4. iki filmin birbirinin devamı olduğunu izlerken düşündüm ancak sadece bahsettiğin temalar bakımından. doğru bir mesajı başarısız şekilde vermek var, başarılı şekilde vermek var.

    YanıtlaSil

2023 - Kalan 6 Ay

Temmuz, on beş ay sonra spor salonlarına döndüğüm ve eğer bir kaza bela olmazsa, nasıl öleceğimi de öğrendiğim ay oldu. Bunun getirdiği duyg...