25 Eylül 2012 Salı

ALTIN KOZA’DA 3. GÜN


19. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali üçüncü gününde ulusal yarışma kapsamında gösterilen dört filmin galasına sahne oldu. Sanat yönetmeni olarak tanınan Veli Kahraman'ın “Ana Dilim Nerede"si günün ilk yarışma filmiydi. Yeşim Ustaoğlu imzalı "Araf" ve Pelin Esmer'in yeni işi "Gözetleme Kulesi" Türkiye prömiyeri yaparken, Elfe Uluç'un ilk uzun metrajı "Aziz Ayşe" dünya prömiyeri yaptı.



“Ana Dilim Nerede” filmi kapanış jeneriği sırasında seyirciden büyük alkış aldı. 61 dakikalık süresiyle lafı dolandırmadan derdini anlatan yapım Adana halkını oldukça etkiledi. Yönetmen ve senarist Veli Kahraman izleyicilerin sorularına iştahla uzun açıklamalar getirdi ve filminin zihinlere daha fazla nüfuz etmesini sağladı. Başrol oyuncusu, yönetmenin öz babası Mustafa Kahraman sağlık sorunları nedeniyle söyleşiye katılamadı.

“Aziz Ayşe” filmi travesti kâğıt toplayıcı Ayşe’nin gerçek yaşam öyküsünü kurmacaya yediren ilginç bir deneme olarak kayıtlara geçti. Gösterimin ardından yapılan söyleşiye yönetmen Elfe Uluç’un yanı sıra oyuncular Melikşah Yardımcı, Feride Çetin ve Esmeray katıldı. Salondaki herkesin sempatisini kazanan Yardımcı, Engin Altan Düzyatan’ın eksikliğini hissettirmedi.

“Gözetleme Kulesi” ekibi de tam kadro filmden sonra hazır bulundu ve Zihni Aldırmaz’ın ekibe çiçek vermesinin ardından Ceylan Özçelik moderatörlüğünde soruları yanıtladı. Senarist-yönetmen Pelin Esmer sempatik tavırlarıyla dikkat çekti. Başrol oyuncularından Olgun Şimşek esprileriyle salonu kahkahaya boğdu. Filmin kürtaj tartışmalarına denk düşen teması bazı izleyiciler arasında politik tartışmalar yaşanmasına neden oldu.

Günün son yarışma filmi “Araf” oldu. Yoğun ilgi nedeniyle bazı konuklar filmi merdivende oturarak izledi. Filmde yer alan bebek düşürme sahnesinde Adanalı izleyicilerin bir kısmı sahneyi rezillik olarak tanımlayarak salonu terk etti. Film sonrası söyleşinin tartışmasız ilgi odağı ise Özcan Deniz idi. Herkesin fotoğraf çektirmek istediği Deniz filmde yer almaktan mutluluk duyduğunu belirtti. Yeşim Ustaoğlu’nun soru soran izleyicileri terslemesi ve eleştiri kabul etmeyen tavrı Adanalıları üzdü.

Alternatif arayanlar için Yılmaz Güney'in "Seyyit Han"ı, Charlie Chaplin klasiği "City Lights/Şehir Işıkları", Polonya yapımı "Czarny Czwartek/Kara Perşembe" ve Ferzan Özpetek'in "Harem Suare"si günün diğer ilgi çekici filmleriydi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

2023 - Kalan 6 Ay

Temmuz, on beş ay sonra spor salonlarına döndüğüm ve eğer bir kaza bela olmazsa, nasıl öleceğimi de öğrendiğim ay oldu. Bunun getirdiği duyg...