25 Eylül 2012 Salı

ALTIN KOZA’DA 4. GÜN


19. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nin dördüncü günü en büyük ilgiyi yine ulusal yarışma filmleri çekti. “Babamın Sesi” ile başlayan program, Montreal’den FIPRESCI Ödülü kazanan “Ateşin Düştüğü Yer” ile sürdü. Usta yönetmen Derviş Zaim’in yeni filmi “Devir” ve Erden Kıral imzalı “Yük” dünya prömiyerlerini Adana’da yaptı.

Orhan Eskiköy ve Zeynel Doğan “Babamın Sesi” gösterimi sonrası salonda hazır bulundular ve bu zor filmi sabırla izleyen herkese teşekkür ettiler. Zeynel Doğan’ın annesinin anlattıklarından yola çıkarak çekmeyi planladıkları belgeselin nasıl kurmacaya dönüştüğünü anlattılar ve filmde yansıtamadıklarını düşündükleri detayları izleyicilerle paylaştılar. Zeynel Doğan yaşamının filmde yer almayan kısımlarını anlatarak, izlediğimiz karakterlerin öncesi ve sonrası ile ilgili bilgiler verdi.



2012 yılı içerisinde Montreal Film Festivali’nden ödülle dönen İsmail Güneş, haklı gururuyla birlikte “Ateşin Düştüğü Yer” adlı filmini Adanalı sinemaseverlere sundu. Filmin finalinde izleyiciler gözyaşlarına hâkim olamadı ve film uzun süre alkışlandı. Seyircilerin sorularına sabırla yanıt veren Güneş toplumsal mesajlar vermekten de geri durmadı. Başrol oyuncusu Hakan Karahan ise söyleşiye katılmadı.
Derviş Zaim’in merakla beklenen yeni işi “Devir” yönetmenin sinemasına aşina olanları hayrete düşürdü. Serdar Akbıyık moderatörlüğünde gerçekleşen söyleşide alışılmış tarzının dışına çıkarak risk alan ve başarılı olan Zaim övgülere boğuldu. Film, doğaya hak ettiği hürmeti gösteren köylülerle günümüz şehir insanı arasındaki farkı belgesele yakın bir gerçekçilikle sunuyordu.

Günün son galası “Yük” oldu. Gürültülü ses efektleri ve dinamik kurguya yer veren film, bu özellikleriyle festivalin diğer yerli yapımlarından ayrılıyordu. Erden Kıral film sonrası gerçekleştirilen söyleşiyi ışık ve ses sisteminin rahatsız edici olduğu gerekçesiyle kısa tuttu. Film, gerçek bir öyküden yola çıkarak kömür madenlerini mesken tutan boşluklarla dolu bir senaryoya sahipti.

Galalar dışında, ilk gün kaçıranlar için Fatih Akın imzalı “Cennetteki Çöplük” yeniden gösterildi, Ferzan Özpetek fuayede hayranlarına imza dağıttı ve önceki günlerin yarışma filmleri şehrin değişik yerlerine konumlanmış salonlarda yeniden gösterildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

2023 - Kalan 6 Ay

Temmuz, on beş ay sonra spor salonlarına döndüğüm ve eğer bir kaza bela olmazsa, nasıl öleceğimi de öğrendiğim ay oldu. Bunun getirdiği duyg...