25 Eylül 2012 Salı

ALTIN KOZA’DA 5. GÜN


19. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nde dün ulusal yarışma kapsamında “Siirt’in Sırrı”, “Rüzgârlar” ve “Lal Gece” filmleri gösterildi. Böylece yarışan filmlerin tamamı izleyici ile buluşmuş oldu. Artık gözler bu gece canlı yayınlanacak Festival Büyük Ödül Töreninde. Kadir Beycioğlu, Alin Taşçıyan, Aslı Selçuk ve Esin Küçüktepepınar’dan oluşan ön jürinin seçtiği filmlerden birine Ferzan Özpetek başkanlığında toplanan ve Eyüp Boz, Hasan Saltık, Hülya Uğur Tanrıöğer, Nejat İşler, Nurgül Yeşilçay ve Zeynep Özbatur Atakan’dan oluşan jüri tarafından En İyi Film ödülü verilecek.

Dün gösterilen filmlerden “Siirt’in Sırrı” “Made in Europe” ve “Bornova Bornova” filmlerinin yönetmeni İnan Temelkuran’ın Kristen Stevens ile ortak çalıştığı bir belgeseldi. 16 yaşındaki Siirtli kadın güreşçi Evin Demirhan’ın Avrupa şampiyonluğundan dünya üçüncülüğüne uzanan öyküsünü anlatan belgesel ülkemizdeki kadınların rolleri üzerine yeniden düşünmemizi sağladı. Annesi ve okul arkadaşıyla galaya katılan Evin Demirhan izleyicilerin sorularını yanıtladı ve dakikalarca alkışlandı.



“İki Çizgi” ile tanıdığımız Selim Evci”nin yeni filmi “Rüzgârlar” Gökçeada’da geçen ufak bir öykü getirdi karşımıza. Sık sık ziyaret ettiği yaşlı teyzenin öldüğü haberiyle sarsılan, evliliğinde de problemli bir adamın, kadının torunu ile gelişen ilişkisini izledik. Süresini fazlasıyla hissettiren film boyunca seyircilerin bir kısmı salonu terk etti. Bu zor deneyimin sonuna kadar kalanlar Selim Evci, Murat Yaykın ve Yusuf Nejat Buluz’a sorularını yöneltti. “Rüzgârlar”, festivalin ulusal yarışma filmleri arasındaki en zayıf halka olarak kayıtlara geçti.

Reis Çelik’in 62. Uluslararası Berlin Film Festivali’nde Kristal Ayı kazanan filmi “Lal Gece” günün son filmiydi. Çocuk gelinler konusuna farklı bir bakış sunan yapım en çok da İlyas Salman ve genç oyuncusu Dilan Aksüt’den güç alıyordu. Filmden sonra yapılan söyleşide İlyas Salman’a ilgi büyüktü. Soru cevaptan çok anılar ve ülkenin durumu üzerine bir sohbet oldu. En İyi Erkek Oyuncu ödülünün en güçlü adayı Salman, her cümlesinden sonra alkış aldı.

Yarışma filmleri dışında dün Adana’da yaşanan en önemli olay Michael Haneke’ye Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye getiren “Amour/Aşk” filminin gösterimiydi. Filmekimi kapsamında gösterileceği duyurulduğundan bu yana heyecan yaratan filme Adana halkı ilgi göstermedi ve salonun yarısı boş kaldı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

2023 - Kalan 6 Ay

Temmuz, on beş ay sonra spor salonlarına döndüğüm ve eğer bir kaza bela olmazsa, nasıl öleceğimi de öğrendiğim ay oldu. Bunun getirdiği duyg...