25 Eylül 2012 Salı

ARAF (2012) by YEŞİM USTAOĞLU **

 
“Araf” kadın başkahramanına ve anlattığı kadın problemlerine rağmen erkek filmi. Kadınların başına gelen her şeyden erkekler sorumlu. Olgun’un Zehra’yla ilişki kuramamasının nedeni kendi eylemleri. Annesinin mutsuzluğunun ve evden kaçmasının sebebi alkolik babası. Derya’nın çıkışsızlığının önündeki engel kocası. Zehra’nın travmasının sorumlusu Mahur. Üstelik duyduklarımız ve gördüklerimiz hep erkek dünyasını tasvir ediyor. Gençler arasında hiç bitmeyen homoerotik şakalaşmalar, askerlik muhabbeti ve erkekler arası ilişki kurma dinamikleri film boyunca karşımıza çıkıyor. Olgun ve en yakın arkadaşı arasındaki penis boyu muhabbetinin hemen ardına konan kamyon metaforu Zehra’nın seçimini cinsel arzuya bağlıyor. Psikiyatride büyük bir penis ya da yüksek cinsel güç olarak yer bulan kamyon, Olgun’un cinsel organının büyük olmadığını itiraf etmesinin ardından defalarca dik olarak görüntüye giriyor.


Filmin eleştirisini TersNinja.com için yazdım. Bu Hafta Vizyona Giren Filmler (21 Eylül 2012) başlığı altında okuyabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

2023 - Kalan 6 Ay

Temmuz, on beş ay sonra spor salonlarına döndüğüm ve eğer bir kaza bela olmazsa, nasıl öleceğimi de öğrendiğim ay oldu. Bunun getirdiği duyg...