28 Mart 2011 Pazartesi

FOLLOWING (1998) by CHRISTOPHER NOLAN **-


Memento(2000) ile hayatımıza hızlı bir giriş yapmış, Insomnia(2002) ile üzmüş, Batman Begins(2005) ile seriye yeniden can vererek iyiden iyiye saygı görmeyi başarmış, The Prestige(2006) ile özgün fikirlerinin tükenmediğini ispatlamış, The Dark Knight(2008) ile son beş yılın en önemli filmlerinden birine imza atmış ve en son Inception(2010) ile 2000’li yılların en önemli yeni yönetmenlerinden biri ilan edilmiş olan Christopher Nolan’ın ilk uzun metrajlı filmi; pek kimsenin bilmediği 1998 tarihli “Takip” idi.

Nolan’ın senaryosunu yazdığı, kurgusunu yaptığı, ailesini ve yakın çevresini oynatarak sadece 6 bin dolar harcadığı bu siyah-beyaz ilk film; yönetmenin sinemasındaki bütün takıntıları en baştan belli ediyor. Sıçramalı kurgu, sürpriz final, seyirciden talepleri olan yapı burada da mevcut.

Nolan’ın yarattığı atmosfer Hitchcock filmlerini anımsatacak kadar güçlü. Başkarakterinin uzun saçlı, kısa saçlı ve dayak yemiş hallerini kullanarak zamansal düzlemde üçe böldüğü filmini bu görsel belirleyici sayesinde istediği gibi ileri-geri gidiş dönüşlerle anlatması takdire şayan. Ancak bu cümleler sizi fazla heyecanlandırmasın. İlk film olmasının ve çeşit çeşit imkânsızlıklar içinde kotarılmasının neticesi olarak “Takip” büyük hazlar vermeyi başaran bir film olamamış.


Oyuncuların bazı anlardaki kötü performansları, Nolan’ın birkaç sahneyi gerçekten başaramamış olması bir yana, yalnızca 68 dakika süren film; senaryosunun anlatmak istediklerini sisteme oturtamamasının altında ezilip süresini en az iki-üç katı kadar hissettiriyor.

Kendi imkânlarıyla sinema yapmak isteyenler ve yönetmenin filmografisinden eksiğim kalmasın diyenler hariç, görmeseniz de olur.

İzlerken, yazar karakterinin evinin kapısındaki ambleme dikkat!

Filmin ülkemizde Palermo tarafından dağıtılan orijinal DVD’sinde Türkçe ve İngilizce 2.0 ses bandı, Türkçe ve İngilizce altyazı bulunuyor. 4x3 Tam ekran izlenebilen diskte ek seçenek olarak dört fragmandan başka bir şey yer almıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

2023 - Kalan 6 Ay

Temmuz, on beş ay sonra spor salonlarına döndüğüm ve eğer bir kaza bela olmazsa, nasıl öleceğimi de öğrendiğim ay oldu. Bunun getirdiği duyg...