16 Ağustos 2009 Pazar

THE ABYSS SPECIAL EDITION by JAMES CAMERON (1989) ***


James Cameron’un 171 dakika süren 20 yıllık anti-militarist blockbuster-epiği hakkında “Ed Harris 20 yıl önce de kelmiş” dışında yeni bir cümle söylenebilir mi bilmiyorum.
Bu sıkıcı pazar gününde 55 yaşındaki sinema dehasının Titanic (1997)’den beri 12 yıldır Avatar (2009) için beklemesini anlamlı kılmak adına oturup 20 yıl önce ne yaptığını görmek istedim ve tam anlamıyla bir Hollywood yaz filmi ile karşılaştım. Çeşitli kaynaklardan ya da internetten ulaşabileceğiniz gişe canavarı yaz filmleri nasıl yapılır kurallarına harfiyen uyan (ya da belki bazılarını yazan), her şeyiyle büyük bir film. Felaket sahnelerinde kullandığı mekânlar ile Independence Day (1996) ve The Day After Tomorrow (2004) başta olmak üzere sayısız filme referans olduğu belli olan, onların aksine önemseyeceğiniz karakterler yaratan, aşk ve büyük aksiyon sahneleri içeren, Transformers (2007) şürekâsının aksine Amerikan ordusunu övmek yerine onları “işsiz kalmaya” davet eden, eğer görselliğini çekildiği yıl içerisinde değerlendirirseniz size günümüz yaz filmlerinin temelleri ile ilgili yakın gelecekten bir tarih dersinden fazla eğlence de verebilecek bir yapım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

2023 - Kalan 6 Ay

Temmuz, on beş ay sonra spor salonlarına döndüğüm ve eğer bir kaza bela olmazsa, nasıl öleceğimi de öğrendiğim ay oldu. Bunun getirdiği duyg...