21 Ağustos 2009 Cuma

NOKIA N97 TESTİ


Blog tanımımda altıncı sırada yer alan kelime teknoloji olmasına rağmen henüz sıra gelmemişti. Dün akşam ücretsiz ek iş olarak yaptığım “evlere servis teknoloji danışmanlığı” görevimi köy bakkalında icra ederken, alacak defterinin üzerinde kocaman bir ekran gördüm. Elime aldığım anda Çin malı N97 olduğunu düşündüğüm cihazın gerçek olduğunu duymak beni benden aldı. Hayır, dokunmak güzel falan değildi. Türkiye’ye geleli 8 gün olmuştu ve köy bakkalı bir adetine sahipti. Ben söyledim ama doktor olmayayım diye.
İlk bakışta cihazın reklamlarda görünenden ve anlatılandan daha küçük ve ince olduğunu belirtmem lazım. Belki 3,5 yıldır N80 kullanmakla ilgilidir ama ben bir kayık ya da netbook bekliyordum açıkçası. Kapak mekanizması çok sert ve sağlam şekilde açılıp kapanıyor. Tam klavye içeren telefonun klavye tuşları ufacık parmaklar için bile fazla küçük. Üstelik dokunmatik ekranlı bir telefon olduğu için sürekli bir ekrana bir klavyeye elinizi uzatmanız gerekiyor ki bu da kullanıcı deneyimini oldukça zorlaştırıyor. Hele bir de üzerinde taşıyamayacağız, tasarımı gördüğüm en başarısız ekran kalemi var ki kutu içeriğinden sessiz sedasız çıkarılması gerekiyor en kısa zamanda.
Ekran büyük ama yazılar o kadar büyük değil. Menüler derinleştikçe dokunmak zorlaşıyor. Kaydırma çubuğunu kullanmak eziyet. Bir de çift tıklama olayı var ki hepten anlamsız. İlk basışta elinize titreşim veriyor, girecek diye bekliyorsunuz ama yok çift tıklama talep ediliyor. Neden?
Sadece tuş kilidine bayıldığımı söylemeliyim. Yan taraftaki butonu çekince hiç beklemeden bütün ekran ve telefon kilitleniyor. Ama bunu da Sony Ericsson 4 yıl önce yapmıştı.
Menüler Symbian kullanıcıları için hiçbir heyecan içermiyor. Yıllardır gördüğünüz bildiğiniz ikonlar bu kez dokunarak seçiliyor o kadar. Bu da eski telefonunuz N serisine ait ise size yeni bir cihaza sahip olduğunuz izlenimi veremiyor.
Gelelim bu telefonun alamet-i farikası olan canlı ana ekrana. Eğer favori yüzlerinizi bekleme ekranına koyduysanız sadece 3 widget için yer kalıyor ki son derece yetersiz. Geri kalan uygulamalarınıza ulaşmak için menü tuşuna basıp araçlara girmeniz falan gerekecek. Canlı güncelleme için mutlaka internet paketine ihtiyacınız olduğunu unutmayın. O yüzden bu cihazı kontratsız almak tamamen cahillik.
Sonuç: Eğer herhangi bir N serisi cihazınız varsa bu telefon ağzınızda buruk bir tat bırakacak. Benim gibi canlı ekrana sahip olmak istiyorsanız da Fring adlı programı indirip Facebook, Twitter, MSN Messenger, Skype gibi programların hepsine aynı anda canlı bağlı olabilirsiniz. Üstelik eski telefonunuzda.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

2023 - Kalan 6 Ay

Temmuz, on beş ay sonra spor salonlarına döndüğüm ve eğer bir kaza bela olmazsa, nasıl öleceğimi de öğrendiğim ay oldu. Bunun getirdiği duyg...