Herkesin kendi Adana’sı vardır. Çocukluğumdan beri yakın oluşu nedeniyle sıkça gittiğim, üzerine de 4 yıl üniversite okuduğum bu şehirde bir günde neler yapılabilir anlatmaya çalışayım.Sabah kahvaltısı için Sevgi Adası denen yerden yukarı çıkarak birçok pahalı ve manzaralı mekân bulabilirsiniz. Ancak bence Adana’da yapabileceğiniz en güzel kahvaltı Cemalpaşa semtinde bulunan Tiyatro Cafe’de. Üstü yelkenli hissiyatı doğuran kumaşlarla örtülmüş, girişte gerçek bir kayık bulunan ve kahvaltı yaparken yanınızda beyaz güvercinlerin yürüdüğü, lezzetli bir mekân. Çay sınırsız, Wi-Fi var ve fiyatlar makul.
Kahvaltıdan sonra Cemalpaşa ve şehrin en piyasa yeri olan Gazipaşa’da turlayabilir, yakınlardaki Atatürk parkında soluklanabilirsiniz. Ayrıca Gazipaşa mekânlarında oturup geleni gideni izleyerek kahvenizi içebilirsiniz.
Adana denince kebap gelir akla elbette. Adana’da kime sorsanız en iyi kebap için farklı bir yeri işaret eder. Ben büyükleri özetleyeyim. Hasan Usta denen yer modern görünür ancak iki kez şaibeli et kullandıkları gerekçesiyle yakalandılar, ispatlıdır. Kebapçı İbo, konumu nedeniyle çok tercih edilir ancak hiçbir artısı yoktur, Adana’da olması dışında. Türkiye’nin her yerinde yiyebileceğiniz standart bir kebap sunar. En ünlü yer olan Yüzevler Kebapçısı’nı da boş verin. Aynısı İstanbul’da da var. Hem pahalı hem de abartılmış. Hasan Kolcuoğlu denen yer hem lüks hem temizdir, salataları güzeldir. İyi bir hissiyatla ayrılmanızı sağlar. Tavsiye edebilirim ancak bir numara değildir. Bir numara Eyvan Kebap. 3 şubesi var. Size tavsiyen Eyvan 2 isimli Turgut Özal şubesi. Bilen bilir. Akşam saatlerinde iki katlı mekân dolar, bahçe dolar üzerine karşıdaki park yerine masa atılır. O yüzden ziyaretinizi yoğun saatlere denk getirmeyin. Gider gitmez salatalar gelmeye başlar. Sınırsız ve ücretsiz. Yedikçe yenisi gelir. Ezme domates salataya mutlaka nar ekişi dökün. İçecek ısmarlamayın, salataların tadını alın sadece. Kebap geldikten sonra da salataları bırakın. Ekstra olarak acılı pişmiş soğan söyleyin. Kebabın yanında sadece bunu yiyin. Temizdir, kalitelidir, muhteşem lezzetlidir. Çay da ikram. Künefenin Antakya’dan geldiğini iddia etseler de (bütün Adana için geçerli) yemeyin.
Yemekten sonra Reşatbey’e gidip gençlerin gittiği yerleri görün. Kafeler sokağı. Mutlaka Taşmekan’a girin. Aynı zamanda sanat galerisidir. Nargilesi ve çayı iyidir.
Öğleden sonra baraj kenarında bisiklet turu yapabilirsiniz.
Vaktiniz varsa üniversiteyi görün. “Balcalı boş araba” diye bağıran bir muavine kulak verin. Turuncu otobüsleri tercih edin. En arkaya oturun. Yol boyunca otobüse bindiğini göreceğiniz yanık tenliler için Adana’ya taşınmak isteyebilirsiniz.
Kampüste yürüyüş yapıp Friends adlı mekânda filtre kahve ya da milkshake içebilirsiniz.
Bir de Cafe Dam var kampüste. Muhteşem sac tava ve açık büfe salata barı var.
Akşamüstü Çakmak caddesinde yürüyebilir, caddenin sonundaki Küçüksaat denen semte çıkarak Adana’nın tarihi dokusunu hissedebilirsiniz.
Hava karardıktan sonra Reşatbey’deki Fotografya’da şarap içebilir ya da Baraj Yolu Duygu Cafe durağındaki Rock Bar sayılabilecek Cafe Ora’da yöresel bir tatlı olan Bici Bici (cool adıyla Bici) yiyip bira içerek yerli müzisyenleri keşfedebilirsiniz.