7 Temmuz 2011 Perşembe

THE GHOST WRITER (2010) by ROMAN POLANSKI ***-


77 yaşındaki Roman Polanski ustanın “Oliver Twist”ten beş yıl sonra çektiği yeni filmi “The Ghost Writer/Hayalet Yazar” ülkemizde doğrudan ev sinemasına geldi. Yaşadığı adli olaylar neticesinde yapım süreci uzadıkça uzayan filmin sonuçta bunlardan hiç etkilenmediğini görmek güzel. Karşımızda yay gibi gergin bir Hitchcock filmi var desek yeridir.

Film oldukça heyecanlı bir sahneyle açılıyor. Neredeyse hiçbir şey olmamasına rağmen kasılıp kalmamızı sağlayan bu görüntüler iştahımızı açıp beklentiyi yükseltiyor. Roman Polanski açılış jeneriği kullanmadığı filminde son kareye kadar da gerilimi azaltmıyor.

Eski İngiltere başbakanı Adam Lang’in(Pierce Brosnan) anılarını kitaplaştıran yazarın şüpheli ölümünün ardından yayınevi yeni bir hayalet yazarla anlaşır. Hızlı çalıştığı için tercih edilen yeni adam(Ewan McGregor) apar topar Lang’in eşi Ruth(Olivia Williams) ve asistanı Amelia(Kim Cattrall) ile tatilini geçirdiği New York yakınlarındaki adaya gönderilir. Kasada tutulan ve başka kopyası olmayan kitabın taslağını elden geçirip iyileştirerek son halini vermek için bir ayı vardır.

Film bir yazarın yazma sürecindeki sancıları anlatmıyor ancak daha fazlasından bahsetmek esere ihanet olur. Konusu hakkında ne kadar az şey bilirseniz, zevk alma olasılığınız o kadar fazla. Satın alıp izleme kararınızda etkili olacak tek şey Roman Polanski’nin iyi bir yönetmen olduğu bilgisi.


Sex and the City hayranlarını memnun edecek bir sürpriz var filmde. Samantha Jones olarak tanıdığımız Kim Cattrall’ın SATC’dekine benzer bir rolü var. Yukarıda saydığım Ewan McGregor(Moulin Rouge!-2001), Pierce Brosnan(Die Another Day-2002), Olivia Williams(An Education-2009) gibi isimlerin yanında Timoty Hutton(Ordinary People-1980), Tom Wilkinson(Michael Clayton-2007), Jon Bernthal(The Walking Dead-2010) ve James Belushi(According to Jim-2001) filmde görebileceğiniz diğer tanıdık yüzler.

Robert Harris’in “The Ghost/Hayalet” adlı romanından yazarla birlikte uyarlama yapan Polanski, Amerika’ya girmesi yasak olduğundan sahnelerin çoğunu Almanya’da çekti. Kurguyu hapishanede tamamladı ve ev hapsindeyken de post prodüksiyon işlemlerini yaptı. Yüzün üzerinde orijinal film müziğine imza atan Alexandre Desplat’ın notaları ve Pawel Edelman’ın görüntü yönetimiyle birlikte karşımızda dört dörtlük bir film var. Mutlaka izleyin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

2023 - Kalan 6 Ay

Temmuz, on beş ay sonra spor salonlarına döndüğüm ve eğer bir kaza bela olmazsa, nasıl öleceğimi de öğrendiğim ay oldu. Bunun getirdiği duyg...