10 Ocak 2011 Pazartesi

SHREK FOREVER AFTER (2010) by MIKE MITCHELL *-


İlk uzun metrajı Deuce Bigalow: Male Gigolo(1999) adlı Rob Schneider filmi olan yönetmen Mike Mitchell’in yönetmenlik kariyeri ısmarlama paket Surviving Christmas(2004) ve Disney eğlencesi Sky High(2005) filmlerinden ibaret.

Çizgi karakter olsa da yönetmenlerinden çok daha ünlü olan Shrek ise 2001 yapımı ilk filmin aldığı Oscar, 60 milyon dolarlık bütçesine karşın kazandığı 484 milyon dolar ve muhteşem eleştiriler ile ikinci filmini garantilemişti.

Üç yıl sonra gelen devam filminde bütçe 150, hasılat 919 milyon dolara ulaştı. Bu film de Oscar adaylığı kapınca Dreamworks; Disney’e karşı üstünlük getiren bu projeye ikinci halkanın sönük olmakla itham edilmesine karşın devam etme kararı aldı, Shrek evrenini yan hikâyelerle de genişletti.

2007 yılında gelen üçüncü Shrek filmiyle serinin tadı iyice kaçtı. Teknik anlamda gösterilen özen Pixar ve Disney’in aksine senaryoya gösterilmiyor, yeşil devin perdede arz-ı endam etmesi yeterli sanılıyordu. Eleştirmenlerin burun kıvırdığı 160 milyon dolarlık filme seyircinin gişede 798 milyon dolar ödemesi ilginin azalmaya başladığına işaret etse de yapımcı firma için yine büyük bir zaferdi.


Gelenek bozulmadı, üç yıl sonra dördüncü film geldi. 3-D teknolojisinin gazı ve “son bölüm, onları perdede son kez göreceksiniz” sloganları ile salonlara çekilen izleyici bu kez de 165 milyon dolarlık bütçeye 747 milyon dolarlık gişeyle cevap verdi. Fakat bu kez sesler yükseldi. Herkes özensizliğin, öykünün zorlama oluşunun farkındaydı. Altın yumurtlayan tavuğunu en azından beyazperdede kesmiş görünen Dreamworks, beslenmediği için tükenmiş bu kümes hayvanından çok bile ekmek yedi denebilir.

Shrek son macerasında basit bir fikirden yola çıkıyor. Prenses Fiona’yı ejderhanın elinden kurtarmasaydı ne olurdu? Sorun fikrin basitliğinden çok akla ilk gelecek şeylerin yazılıp çizilmiş olması. Sağdan soldan çarpılmış fikirler ve bir iki dans sahnesi ile filmin bitmesi. Yapılmış en künt Shrek filmi var karşımızda.

Hiçbir zaman Shrek hayranı olmadım fakat 83 dakikanın sonunu zor getiren bu bölüm bana Cartoon Network’ün herhangi bir çizgi dizisinin herhangi bir bölümündeki yaratıcılığı mumla arattı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

2023 - Kalan 6 Ay

Temmuz, on beş ay sonra spor salonlarına döndüğüm ve eğer bir kaza bela olmazsa, nasıl öleceğimi de öğrendiğim ay oldu. Bunun getirdiği duyg...