29 Ekim 2010 Cuma

EYYVAH EYVAH (2010) by HAKAN ALGÜL ***


2010 yılının en usturuplu komedi filmi Eyyvah Eyvah; yönetmenliğini Avrupa Yakası gibi dizilerden ve ilk uzun metrajı Döngel Karhanesi(2005)’nden tanıdığımız Hakan Algül’ün üstlendiği baştan sona bir Ata Demirer projesi.
Yılmaz Erdoğan ve Cem Yılmaz’ın ardından sinemaya giriş yapan komedyenin çok iyi bildiği sularda yüzdüğü ilk filmi şaşırtıcı derecede doğal diyalogları ve güldürmeye çalışırken hikayeyi ıskalayan diğer yapımların aksine klişe de olsa gerçek bir konusu oluşuyla muadillerinden ayrılıyor.

Diyaloglardaki yazım başarısı ve sadelik ortalamanın üzerindeki oyuncularla desteklendiğinden hikâye kasmadan akıp gidiyor. Hakan Algül’ün set işçisi yönetmenliği karakterlerin doğal tepkileriyle örtünüyor. Filmin her anına sinen iddiasızlık, bütünü daha sevimli kılıyor. Alıştığımız yüzleri alıştığımız rollerde izlemek sıkıcı olsa da, birilerini bir yerlerde unutan senaryonun bu hatalı cömertliğine rağmen aklımız kimsede kalmıyor.



Başkarakterin müzisyen olduğu Türk filmlerinde bu durumun abartılmasına nazaran Eyyvah Eyvah’ın müziği ekonomik kullanımı ve şarkı söylenen uzun sahnelerle sürenin doldurulmaya çalışılmaması hoş. Sıradan görüntü yönetimi de filme ne katkı sağlıyor ne zarar veriyor.
Devam filmine açık kapı bırakan ve gişe başarısı sayesinde bu hayalini gerçekleştirecek olan Ata Demirer; filminin başını, sonuna ya da hiçbir yerine bağlamayışı ile ilginç bir tercihte bulunuyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

2023 - Kalan 6 Ay

Temmuz, on beş ay sonra spor salonlarına döndüğüm ve eğer bir kaza bela olmazsa, nasıl öleceğimi de öğrendiğim ay oldu. Bunun getirdiği duyg...