6 Mayıs 2011 Cuma

THE PACIFIC (2010) – Birinci Bölüm: Guadalcanal/Leckie


Milli tarihlerinden filme alınmadık tek saniye kalmaması için çabalayan Amerika’nın en güçlü sinemacılarından Steven Spielberg ve Tom Hanks’in yapımcılığında, ülkenin en önemli kanalı HBO için çekilen ve II.Dünya Savaşının Pasifik cephesini anlatan 10 bölümlük mini dizi “The Pacific” dünya çapında birçok ülkeye pazarlandı.

Gerçek savaş görüntüleri üzerine dönemi anlatan Tom Hanks’in sesiyle başlayan ilk bölüm, bir süre sonra inandırıcılığı artırmak adına kameraya bakan yüzlerin röportajlarına yer veriyor. İlerleyen bölümlerde de başvurulacak bu tercihin ardından sinema filmi edasıyla hazırlanmış fakat fazlasıyla uzun tutulmuş, HBO dizileri arasında bugüne dek şahit olduğumuz en kötü jeneriği izliyoruz. Hans Zimmer katkılı müzik de iç karartıcı.

Askerlerin savaşa gitmek üzere donanmaya yazılmaları ve Amerikan ailesini yücelten bir noel yemeği sahnesini takiben Pasifik adasına doğru yola çıkıyoruz. “Saving Private Ryan/Er Ryan’ı Kurtarmak” ve benzerleri ile büyütülmüş neslimize nanik yapan karaya çıkış sahnesinin ardından bolca ormanda yürüyüş izliyor ve bir gece baskını ile ilk bölümü noktalıyoruz.

Çatışma sahnelerinin heyecandan uzak olduğunu ve ele geçirilen Japon askerine yapılan eziyetin “Schindler’s List/Schindler’in Listesi”nde tüfekle pencereden Yahudi avlama sahnesinin etkisini yaratmak istese de beceremediğini belirtmeliyiz.
Fazlasıyla duygulara oynayan ancak etkisiz hamleleri var dizinin. Bir başka ölü Japon askerinin çantasında bulunan aile fotoğrafına kameranın uzun uzun dalıp gitmesi, onlar da insan demesi oldukça rahatsızlık veriyor örneğin.

Kısaca “The Pacific” savaş filmi diye ağaca çıkanlar hariç kimseye tavsiye edebileceğim bir başlangıca sahip değil.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

2023 - Kalan 6 Ay

Temmuz, on beş ay sonra spor salonlarına döndüğüm ve eğer bir kaza bela olmazsa, nasıl öleceğimi de öğrendiğim ay oldu. Bunun getirdiği duyg...