15 Haziran 2011 Çarşamba

LES AMOURS IMAGINAIRES (2010) by XAVIER DOLAN **


Kendi yazıp yönettiği ve yakın çevresini oynattığı ilk filmi “J’ai tué ma mere/Annemi Öldürdüm” ile üçü Cannes’da olmak üzere bu yazının yazıldığı güne kadar 26 ödül kazanan Xavier Dolan’ın ikinci filmi “Les Amours Imaginanaires/Hayali Aşklar”da üçlü bir ilişki anlatılıyor.

Eşcinsel Francis(Xavier Dolan) ve en iyi kadın arkadaşı Marie(Monia Chokri), aynı erkeğe âşık olurlar. Nicolas(Niels Schneider) isimli genç adam, ikisine de eşit yaklaştığı için yakın dostlar zor durumda kalır. Birbirlerini kırmadan Nicolas’ı elde etmenin yollarını aramaya başlarlar.

Artık 22 yaşında olan Xavier Dolan’ın kendi yazıp yönettiği ve başrole kurulduğu ikinci filmini de içinden geldiği gibi çektiği aşikâr. Fransız Yeni Dalgasından fazlasıyla etkilendiğini de inkâr etmeyecektir. Başlangıçta izlemesi keyif veren bir film ama sonradan kendini tekrar etmeye başlıyor. Bilinmedik bir hikâye de anlatmıyor zaten. Kurgu masasında yeniden elden geçirilebilirmiş.

Ben “Hayali Aşklar”ı, sinema tutkunu genç bir eşcinselin iyi niyetli öykü anlatma, film yapma çabası olarak okudum. Sinema tarihine herhangi bir katkısı ya da mutlaka görülmesi gereken sahneleri olduğunu düşünmüyorum. Olsa olsa bu yolun yolcularına cesaret verebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

2023 - Kalan 6 Ay

Temmuz, on beş ay sonra spor salonlarına döndüğüm ve eğer bir kaza bela olmazsa, nasıl öleceğimi de öğrendiğim ay oldu. Bunun getirdiği duyg...