25 Mart 2010 Perşembe

LOST'UN SIRRI


Altıncı sezonun sekizinci ve dokuzuncu bölümleri Recon ile Ab Aeterno’yu izledikten sonra altı yıldır bizi meraktan kıvrandıran Lost’un gizemini çözdük ya da ekip böyle düşünmemizi istiyor.
Jacob bir tür tanrı, iyiliğin temsilcisi. Adaya yüz, belki de binyıllardır insanlar getiriyor. Amacı siyah giyimli adama (şeytan, iblis ya da kötülüğün temsilcisi) insanların –en azından bir kısmının- ayartılamayacağını ispat edebilmek. Jacob olaylara doğrudan müdahale etmek istemediği için (burada kaderimizin satır satır yazılmak yerine bizim tercihlerimizle şekillendiği ima ediliyor) 1867 yılına kadar Jacob’un adaya getirdiği insanların hepsini Şeytan ayartmış ya da öldürmüş. Şeytan’ın dünyaya ulaşıp kötülüğü yaymasının önündeki tek engel ada. Onu adada tutan yegâne güç ise Jacob. Eğer Şeytan Jacob’u öldürmeyi başarırsa adadan kurtulacak ve dünyaya kötülüğü yayacak ya da dünyayı cehenneme çevirecek. Bunu da Hugo’nun Şeytan’ı durduramazsak hepimiz cehenneme gideceğiz demesinden anlıyoruz.
Jacob yıllarca öldürülürse yerine geçecek birini aramış. Bazı insanları adaya gelmelerinden uzun zaman önce yaşadıkları şehirlerde ziyaret edip onlara dokunmuş, kaderlerine ufak müdahalelerde bulunmuş (Jacob her zaman sizi ne yaşamanız gerektiği konusunda ittirdi cümlesinden anlıyoruz) ve sonunda aynı uçağa bindirerek adaya getirmiş. Elbette insanlara özgür iradeleri ile hareket etme hakkı tanıdığından işler hemen yoluna girmedi ve çeşitli ziyaretçiler ile bitmek bilmeyen The Others topluluklar sayesinde olaylar (ve elbette dizi) uzadıkça uzadı.
Richard ise Jacob’un peygamberi. Son 150 yıldır adadaki insanlarla Jacob arasında iletişim kuruyor. Adanın yerlilerine tayin edilen Charles Widmore, Benjamin Linus ve John Locke gibi yöneticilerin de Jacob tarafından yönlendirilmeleri Richard sayesinde olmuş.
Sonunda Şeytan Jacob’u öldürmeyi başardı hem de Jacob yerine geçecek kişiyi belirleyemeden. Kalan altı aday halen durumun farkında değil ve Şeytan’ın ayartmalarına karşı savunmasız.
Umarım hikâye benim yukarıda tahmin ettiğim kadar basit değildir ve finalde aklımızı yitirtecek bir ilginçlik ile karşılaşırız. Öyle olmasa bile bu kadar evrensel bir hikâyeyi bize altı yıl boyunca kusursuz şekilde satan ekibi tebrik etmeliyiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

2023 - Kalan 6 Ay

Temmuz, on beş ay sonra spor salonlarına döndüğüm ve eğer bir kaza bela olmazsa, nasıl öleceğimi de öğrendiğim ay oldu. Bunun getirdiği duyg...