31 Mart 2010 Çarşamba

WHERE THE WILD THINGS ARE (2009) by SPIKE JONZE ***-


Türkiye’de iş yapan dağıtımcıların perdede izlememize izin vermediği yeni Spike Jonze filmi Where The Wild Things Are ülkemiz DVD raflarındaki yerini aldı. Being John Malkovich(1999) adlı sıra dışı ilk filmiyle tüm zamanların en iyi işlerinden birine imza atan video-klip yönetmeni, 2002 yılında ikinci kez Charlie Kaufman ile bir araya gelerek Adaptation.’u çekmişti. 2005 yılında uzun bir hazırlık sürecinin ardından ilk iki filminin dahi senaristi olmadan yazdığı Arkadaşım Canavar’ın çekimlerine başladı Jonze. Dev kukla kostümlerini yarım saatten fazla giyemeyen aktör ve dublörlerin verdikleri aralar, canavarların yüz ifadelerini oluşturabilmek adına birden çok kamerayla takip edilmeleri derken kusursuz bir canlandırma yolunda uzun uğraşlar verildi. Universal ile anlaşılamayınca Warner Brothers’a geçen Spike Jonze bu stüdyoya da filmin son halini beğendiremedi. 75 milyon dolarlık yapımı çöpe atmasını isteyen patronlara fazla direnemeyen yönetmen filmi ek çekimlerle aile dostu hale getirip başına bela olan projeden kurtulmayı seçti.

Benim size tavsiyem film hakkında hiç araştırma yapmadan gidip almanız ve tek başınıza izlemeniz. Yönetmenin ilk iki filminin yanında ciddiye alınması bile zor görünse de, yine kusursuz çekilmiş ve “hayat” adlı, düşündükçe çirkinleşen bir hikâye var karşımızda. Sayfalarca film okumasına açık olsa da üzerine gitmemek, hakkında okumamak, yazmamak ve hatta fazla bahsetmemek gereken bir yapım bu. Sahnelediği çocuksu anlardan büyüklere sert mesajlar veren, her saniyesinde aynı imaj üzerinde iki anlam taşıyan bir film. Peşindeki kara bulutlara rağmen büyüleyen bir yanı var. Sadece izleyip unutmak ve hayatta olduğumuz sürece filmin çocuk kahramanı Max gibi her anın delicesine tadını çıkarmak gerekiyor belki de.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

2023 - Kalan 6 Ay

Temmuz, on beş ay sonra spor salonlarına döndüğüm ve eğer bir kaza bela olmazsa, nasıl öleceğimi de öğrendiğim ay oldu. Bunun getirdiği duyg...