31 Mart 2010 Çarşamba

PRECIOUS: BASED ON THE NOVEL PUSH BY SAPPHIRE (2009) by LEE DANIELS ***


Kimsenin umursamadığı ilk filmi Shadowboxer(2005)’da Mo’Nique’ye Precious adlı bir karakteri oynatan yönetmen Lee Daniels; bu yıl 6 dalda Oscar’a aday gösterilip Mo’Nique’ye ödül getiren yeni filmi ile törenin ikinci devasa zenci dramına imza atıyor.
The Blind Side(2009) boyu iki metrenin üzerinde olan zenci lise öğrencisi Michael’ın iyi niyetli bir aileyle tanışması sonucu değişen yaşamını anlatıyordu. Bu film ise 16 yaşında öz babasından ikinci çocuğuna hamile ve kendinden nefret eden annesiyle yaşayan şişmanlığıyla devasa Precious’un, okuldan atılması sonucu “Each One Teach One” adlı alternatif eğitim kurumuna giderek orada karşılaştığı lezbiyen melek öğretmen sayesinde yaşamını yoluna koyma çabasını anlatıyor. The Blind Side ne kadar tozpembe ve plastikse Precious o kadar sert, karamsar ve gerçekçi. İlk film klasik hikâye anlatma yollarından birini seçerken ikincisi her fırsatta sinemanın sınırsız imkânlarından faydalanıyor. Precious’un zor durumda kaldığı anlarda sahneyi sömürüp kolaylıkla işi pornografiye dökebilecek yönetmen bunun yerine bizi küçük kızın hayal dünyasına götürerek müzikallerden fırlamış rüya sahneleri sunuyor. Üstelik bu tercih filmin gücüne güç katıyor.
Mo’Nique’nin en iyi kadın oyuncu Oscar’ını sonuna dek hak eden performansıyla devleştiği yapımda, Precious rolündeki Gabourey Sidibe ise Sandra Bullock’un sırasının gelmiş olması durumuna kurban gidiyor.
Yine de bu yıl sayısı 10’a çıkarılan en iyi film adaylarının ikinci beşlik kısmının parçası olduğu aşikâr bir yapım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

2023 - Kalan 6 Ay

Temmuz, on beş ay sonra spor salonlarına döndüğüm ve eğer bir kaza bela olmazsa, nasıl öleceğimi de öğrendiğim ay oldu. Bunun getirdiği duyg...