23 Mart 2010 Salı

Mc NAMARA / TROY


Başlığı Nip/Tuck olan bir yazı yazmak günler sürerdi ve çok iyi olurdu ancak bu derin yüzeysellik içeren dramın büyük finali şerefine fazla yorulmadan bazı cümleler kurmak istedim.
Altı yıl evvel Ryan Murphy’nin pek popüler olmayan FX kanalı için hazırladığı ve kariyerini kullanarak bardan kız kaldıran plastik cerrahın kırmızı kalemle kusurlu bölgeleri çizeceğim derken haritaya çevirdiği yarı çıplak kadın vücudu sahnesi ile donmuş zihnimizi sarsan pilot bölümünün başarısı tartışmaya kapalı dizi Nip/Tuck’ın büyük finali geçtiğimiz günlerde gerçekleşti. Bu serüven hem FX kanalına hem de almaya açık insanlığa iyi geldi. Tarihinde görmediği reytingler geldikçe sansür kelimesinin daha bir uzağına düşen kanal yöneticileri ve kendilerini üçüncü dünya ülkeleri için değil, muhafazakârlıktan en uzak kesimlerin ahlaksızlıkla suçlamasına çabalayan yaratıcı ekip 18 yaşını doldurmuş her gence zorla izletilmesi gereken bir şov sundu. Duydukça, araştırdıkça, gördükçe ve en iyisi yaşadıkça tabularını ufaktan yıkmaya güçlenen körpe zihinlerin kişisel deneyimleri ile ölene dek elde edemeyecekleri bir hoşgörü kazanmalarını sağlayan tek görsel sanat ürünü şimdilik bu dizi gibi duruyor. İzledikçe bu kadarı da fazla dedirten ancak zamanla o aşırılığı da sindirtip, kahramanlaştırmadığı karakterlerine gerçek dünyada olabilecek muhtemel sonuçları yaşatan kusursuza yakın senaryosu; izleyicinin deneyerek öğrenme hevesini hayli azaltıyor. Biz halen en temel cinsel sapmaların peşinde yaşamlar karartırken, dizi ahalisi yeryüzünde en sapık-sapkın ne olabilir ve olsa ne olur sunumu yaptıkça izleyici farkında olmadan olgunlaşıyor.
Evet; oyunculuklar ancak vasattı, dizi ikinci ve üçüncü sezonda yakaladığı inanılmaz gücü uzadıkça kaybetti ve gelmiş geçmiş en ahlaksız görsel işin final sezonu neredeyse RTÜK üyeleri tarafından hazırlanmış gibiydi fakat altı yılını aynı istikrar ile sürdüremese de tüm zamanların en alınası ahlaksızlık dersini Nip/Tuck verdi bize.

1 yorum:

2023 - Kalan 6 Ay

Temmuz, on beş ay sonra spor salonlarına döndüğüm ve eğer bir kaza bela olmazsa, nasıl öleceğimi de öğrendiğim ay oldu. Bunun getirdiği duyg...