12 Ocak 2010 Salı

SOUL KITCHEN (2009) by FATİH AKIN ***


2004 yılında Duvara Karşı ile gönlümüzü fetheden ve dünya çapında tanınan Fatih Akın, yedinci uzun metraj çalışması Soul Kitchen’da fetiş oyuncuları Moritz Beibtreu ve Birol Ünel’i de yanına alarak eğlencelik bir işe imza atıyor. Kurz und schmerzlos(1998) ile hızlı ve sert bir giriş yaptığı sinema dünyasına Im juli.(2000) ve Solino(2002) gibi kişilikli ve duygusal iki film kazandırdıktan sonra Gegen die Wand(2004) ile zirve yapan yönetmen, eksik gedik belgeseli Crossing the Bridge: The Sound of İstanbul(2005) ve yarım başarısı Auf der anderen Seite(2007) ile ağızlarda buruk bir tat bırakmıştı. Biz onun yeteneklerini sergileyebileceği yeni filmini beklerken ciddi işlerden sıkıldığını beyan edip eğlenceli bir film yapmak istediğini duyurdu. Arkadaşı Adam Bousdoukos’un öyküsünden yola çıktığı ve Aşka Ruhunu Kat ismiyle gösterime giren film bu isteğin sonucu.
Film Moritz Bleibtreu’nun onlarca filmde izlemiş olmamıza rağmen Zinos’un abisi olduğuna bizi tamamen inandırmayı başaran büyüleyici oyunculuğundan Uğur Yücel’in sürpriz kısa performansına değin kalburüstü bir kadroya sahip. Ses kuşağını durgun bırakmamaya ant içmiş zevk sahibi müzikler ve birinci sınıf atmosfere ne yazık ki senaryo ayak uyduramıyor. Her hamlesi tahmin edilebilir ve klişe dönemeçlere sahip senaryo, işlerini hakkıyla yapan onlarca insanın çabasını ortada bırakıyor. Zeka pırıltısı içermeyen ve prototip karakterler çizen metnin arkasında Fatih Akın ayarında biri olmasa, dayanmak zor.
Tek işi film yapmak olan bir adamın dinlenmek için böyle bir çalışma yapması anlaşılır, bunu yaparken kaliteyi düşürmemesi takdir edilebilir. Ama biz yine de Fatih Akın’dan daha büyük, daha çarpıcı ve üzerine yazılıp çizilebilir işler bekliyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

2023 - Kalan 6 Ay

Temmuz, on beş ay sonra spor salonlarına döndüğüm ve eğer bir kaza bela olmazsa, nasıl öleceğimi de öğrendiğim ay oldu. Bunun getirdiği duyg...