2 Nisan 2011 Cumartesi
BEYNELMİLEL (2006) by SIRRI SÜREYYA ÖNDER - MUHARREM GÜLMEZ **
Şimdinin Radikal yazarı Sırrı Süreyya Önder’in yanına Muharrem Gülmez’i alarak çektiği yapım, 1982 yılının Adıyaman’ında geçiyor. Döneme hâkim oldukları her hallerinden belli yaratıcı ekip, o yılların asker-halk ilişkisini bir grup müzisyenin çevresinde resmediyor. Sokağa çıkma yasağı uygulanan kışlaya dönmüş caddelerde boğazına kadar askeri kurallar ve yasaklarla yaşayan halkın günlük hayatını mizahi dille aktaran film; gösterime girdiği yıldan çok 2011’de kıymetli görünüyor.
Tempolu bir başlangıç yapıyor Beynelmilel. Ardından Adıyamanlı çalgıcıların emirle orkestra olmaları ile başlayan trajikomik bir öykü anlatıyor. Vurucu ve düşündürücü espriler ardı ardına geliyor. Gerçek olduğunu bildiğiniz fıkra gibi durumları izlemek sonbaharda açık unutulmuş pencere etkisi yapıyor. Ancak ne yazık ki barutlarını erken bitiren senaryo ekibi ilk yarım saatteki dinamik anlatımın gücünü de, cesaretlerini de ilerleyen bölümlerde kaybediyor.
“Senaryo Stüdyosu”; bütün hayatını sırtında birilerinin sopası, karnını doyurmaya çalışarak geçirmiş baba, devrimci oğlan yakışıklı olduğu için devrimci olan kız gibi inandırıcı ve gerekli karakterlerin yanına yığınla anlamsız yan karakter koyarak metni şişirmiş ve dağıtmış.
Cezmi Ersöz başta olmak üzere ana kadronun neredeyse tamamı oyunculuk konusunda sınıfı geçiyor. Oktay Kaynarca gibi ufak rollere yerleştirilen ünlüler ise filmin ruhunu zedeliyor. Sanat ve görüntü yönetimi de vasatın üzerinde.
18. Uluslararası Ankara Film Festivalinden kazandıkları “En İyi Film” ve “En İyi Senaryo” ödülleri dâhil yurtiçi ve yurt dışında birçok ödül kazanan yapımın “BKM Film” etiketiyle dağıtılmasının, filmin hedef kitlesini yanlış yönlendirdiğini düşünüyorum. Söz konusu yapım şirketinden çıkan sulu zırtlak komedilerin arasında bir derdi, duruşu ve anlamı olan Beynelmilel; keşke şarkılı türkülü komedi filmi olarak tanıtılmasaymış zamanında. Hollywood yapımcılarının karışa karışa mahvettiği projeler gibi olmuş.
Bittiğinde seyirciye oynayan son sahne keşke olmasa dediğimiz filmde bir de Haydar’ın neden öldürüldüğünü anlayan varsa beri gelsin.
Kaçırılmış bir fırsat olan Beynelmilel yine de bütün eksiklerine rağmen Türk sineması adına bir artı puan.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
2023 - Kalan 6 Ay
Temmuz, on beş ay sonra spor salonlarına döndüğüm ve eğer bir kaza bela olmazsa, nasıl öleceğimi de öğrendiğim ay oldu. Bunun getirdiği duyg...
-
Başlığın bile yeterince şok edici olduğunun farkındayım. Günlerdir arabesk soslu aşk nidalarımı okumaktan sıkılmışsınızdır belki düşüncesiyl...
-
“Carrie Bradshaw daha fazlasını istediğini bilen bir küçük kasaba kızıydı…” Hem edebiyat hem televizyon hem de sinema dünyasında başarılı ol...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder