3 Nisan 2011 Pazar

UNSTOPPABLE (2010) by TONY SCOTT *

Ses kurgusu dalında Oscar adayı olmuş “Durdurulamaz”; kariyerini aktüel kamerasıyla grenli aksiyon filmleri çekmeye adamış Tony Scott’un şimdilik son filmi.

100 milyon dolar bütçeli yapım Amerika dışındaki gösterimleri sayesinde kara geçmeyi başardıysa da, yönetmenin düşüşünün yeni durağı olmaktan kurtulamadı.

Tony Scott yüzeysel bulunsa da eğlenerek izlenen bir yönetmendi. “Durdurulamaz” ise gördüğümüz son yedi filmi arasında açık ara en kötüsü. En yakın rakibi ise bir önceki filmi The Taking of Pelham 1 2 3(2009).

Trenin son hızla gitmesi yetmezmiş gibi onu sürekli kovalayan onlarca otomobil ve iki de helikopter karelerin büyük kısmında aynı anda yer alıyor. Koordinasyon, dinamik ve elde edilen temiz görüntüler için Scott’u tebrik etmek gerekiyor ancak heyecan yaratmaktan uzak bu sahneler sadece teknik işçiliğine baktırmakla yetiniyor.

Live Free or Die Hard(2007) ve Deception(2008) filmlerinden hatırladığımız senarist Mark Bomback; Speed(1994) tarzı “basit fikirden büyük aksiyon” formülüne oynasa da başarılı olamıyor. Filmin büyük kısmında hiçbir şey olmuyor. Bu basit tek fikre kafa yorulup şeytanın aklına gelmeyecek hamleler yapılabilecekken –yapılamıyorsa, film de yapılmamalıydı- dümdüz ve sıkıcı yollar izleniyor.

Kısacası “Durdurulamaz” 98 dakika boyunca hiçbir şey olmayan, bomboş bir film olarak kalıyor. Trenin dehşeti 11 Eylül’e, teröre ya da tüm o Hollywood saçmalıklarından herhangi birine dahi bağlanmıyor. Bir işçinin gösterdiği “yaptık bir hata” tavrını kendine ton seçip, büyük ve anlamsız bir boşluk olarak başlıyor ve bitiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

2023 - Kalan 6 Ay

Temmuz, on beş ay sonra spor salonlarına döndüğüm ve eğer bir kaza bela olmazsa, nasıl öleceğimi de öğrendiğim ay oldu. Bunun getirdiği duyg...