13 Ekim 2009 Salı

A.R.O.G. (2008) by ALİ TANER BALTACI-CEM YILMAZ –


Ne söylesem, ne kadar saldırsam, aşağılasam boş. Anlamı yok. Değmez. İki buçuk saat boyunca bakıp durdum. Anlamlandıramadım. Harcanan parayı, oyuncuların ne yaptığını, Cem Yılmaz’ın ne yazdığını. Alain Chabat’ın RRRrrr!!! (2004) diye bir filmi yok muydu? Bu onun Türk yeniden çevrimi miydi? Taş devri esprilerine kim gülerdi, bulamadım.
Türkiye şartları için çok büyük para harcanmış, set çok rahatmış kime ne? İki kişi ve sıfır bütçeyle Antichrist (2009) gibi bir film yapılabilirken siz dünyanın en pahalı filmini yapsanız ne yazar. Hollywood zaten yüzlerce milyon dolarlık anlamsız filmler yapmıyor mu? Stand-up şovunda söylediği gibi bunların hepsinin zaten yapılmışı yok mu?
Cem Yılmaz dışında bütün oyuncu kadrosu neden dökülüyor? Neden hiç kimse kendi ekran personalarının önüne geçemiyor? Yalnızca Cem Yılmaz mı oyuncu, yoksa Cem Yılmaz karakterler değil de Ozan Güven’ler, Özkan Uğur’lar mı yazıyor?
Saatler süren bir komedi filmi olmasına rağmen toplasan on tane komiklik neden yok? Olanları da neden “zekice” dedirtiyor ama güldürmüyor? Düşündüm ve oyuncuların-karakterlerin iticiliğine bağladım. Yoksa Arif’in taksiyi durdurup içinden sopa almasına, kalecinin yerine dublör kullanıldığı çok belli olduğunda “ne yani adam kendi mi zıplasaydı” demesine neden gülmeyeyim?
Film tıkandığı anda kendisinin Türklere ait bir iş olduğunu hatırlayıp son yirmi dakikasını bir futbol maçına ayırıyor, kesin tutar. Peki, adını yönetmen diye yazdıran iki adam birleşip tek bir heyecanlı kare bile neden çekemiyor? Settekiler gerçekten maç yapsa daha heyecanlı olmayacağını iddia eden var mı aranızda?
chiponline.com Yılmaz’ın yeni filmi Yahşi Batı’dan bahsederken “bir Cem Yılmaz klasiği daha” yazmış. Pardon ama “daha” derken, ne anlamda yani? Hangisi klasikti, klasik ne demekti, bu adam büyücü de mi bu kadar başarısız olmasına rağmen insanlar göremiyor? Sahne şovunu hatırlayıp karnınızda gülmekten yerleşen ağrıyla sinema salonuna ulaştığınızda hala evde izlediğiniz görüntülere mi gülüyorsunuz, esprilerin ayrı ayrı olduğunu, önceki komik diye ikinciye de gülünmesi gerektiğini mi sanıyorsunuz?
Neredeyse hiçbir şey söylemeden sorular sormak istiyorum çünkü kafam basmıyor. Bütün birikimimi yan odada bırakmıştım A.R.O.G’u izlerken, gülmek için, ondan galiba. Gidip alayım da aptallıktan başıma bir iş gelmesin bari.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

2023 - Kalan 6 Ay

Temmuz, on beş ay sonra spor salonlarına döndüğüm ve eğer bir kaza bela olmazsa, nasıl öleceğimi de öğrendiğim ay oldu. Bunun getirdiği duyg...