17 Ekim 2009 Cumartesi

CACHé (2005) by MICHAEL HANEKE ***-


Michael Haneke’ye Cannes Film Festivali’nde üç haklı ödül birden getiren toplum eleştirisi Saklı’yı hazmı kolay filmlere alışmış kişilerden çok savaş, azınlıklar ve burjuvazi üzerine kafa yoran izleyicilere tavsiye edebilirim.
Kendi içerisinde ufak tefek sorunlar yaşayan zengin sınıfın “yüksek sesle tartışmayı” hayatlarının en büyük trajedisi haline getirdikleri günümüzde, çektikleri acılardan bihaber yaşadıkları, görmedikleri-görmeye dayanamadıkları azınlıklar tarafından ister istemez rahatsız edildiklerinde nasıl delirdiklerini, ne yapacaklarını nasıl şaşırdıklarını izliyoruz. Burada uzun uzun Haneke’nin ne yapmaya çalıştığını anlatmaya lüzum yok. İzleyene herkesin birçoğunu çıkarabileceği noktalar bunlar. Birkaç saniye görülen polisten, biraz daha uzun bir rolü olan editöre veya bütün film perdenin odağında olan entelektüel başkaraktere kadar yaşadığımız dünyadaki büyük sorunlarda herkesin nasıl da parmağı olduğunu incelikli bir şekilde anlatıyor yönetmen.
Filmdeki kasetleri kimin yolladığını merak edenlere film bittikten sonra bu yazının başlığına tıklayıp mavi renkte yazan ilk isme bakmalarını söyleyebilirim. Uzun süre, ancak bir yazıyla değil, karşılıklı tartışılması gereken çarpıcı bir film.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

2023 - Kalan 6 Ay

Temmuz, on beş ay sonra spor salonlarına döndüğüm ve eğer bir kaza bela olmazsa, nasıl öleceğimi de öğrendiğim ay oldu. Bunun getirdiği duyg...